Найважливіший етап лікування чоловічого безпліддя це впровадження в клінічну практику допоміжних репродуктивних технологій (ДРТ), які допомагають чоловікам отримати своє власне генетичне потомство при різних захворюваннях, які раніше вважалися абсолютно безперспективними, включаючи таке захворювання, як азооспермію – повна відсутність сперматозоїдів в еякуляті.

Клініка репродуктивної медицини BioTexCom співпрацює з урологами-андролог, провідними фахівцями в області лікування чоловічого безпліддя. З метою встановлення причини безпліддя пацієнтам призначається повний спектр аналізів, урологічний огляд, аналіз крові і аналіз сперми. Аналіз сперми (спермограма) включає в себе оцінку концентрації (кількість в одному мілілітрі еякуляту), рухливості і морфології (форми) сперматозоїдів, і визначення в’язкості еякуляту, розрідження сперми і інші важливі характеристики. Хірургічне лікування чоловічого безпліддя проводиться на території Клінік наших колег і може включати наступні види хірургічних процедур:

Біопсія яєчка
Забір зразка тканини, що містить насінні канальці (місце, де продукуються сперматозоїди), необхідний для виявлення причини безпліддя у чоловіків. Результати біопсії покажуть функціональні порушення в яєчках, які піддаються медикаментозної або хірургічної корекції або виключити патологію яєчок зі списку передбачуваних причин безпліддя. Це амбулаторна операція, при якій застосовується місцева анестезія.

Вазоепідідімостомія
У деяких випадках інфекції, травми або вроджені вади призводять до проникнення сперматозоїдів в довколишні тканини, що призводить до закупорювання або рубцювання сім’яних канатиків придатка яєчка. Всі сучасні способи вазепідідімостоміі вимагають хороших мікрохірургічних навичок і досвіду.

Мікрохірургічна аспірація сперматозоїдів (МЕЗА і TEЗЕ)
Ці процедури використовуються для отримання сперматозоїдів для подальшого використання в циклі ЕКЗ і ІКСІ. В цілому ці процедури показані у випадках вродженого відсутності сім’явивідної протоки, порушення прохідності сім’явивідних проток внаслідок перенесеного запалення або травми. Навіть в тому випадку, якщо в насіннєвих канатиках придатка яєчка знайдено занадто мало або взагалі не знайдено сперматозоїдів, або придаток зовсім відсутня, сперматозоїди можуть бути виявлені в яєчках і в той же день ін’еціровани безпосередньо в яйцеклітини за допомогою технології ЕКЗ в поєднанні з ІКСІ.

Варікоцелектомія
Варикоцеле – розширення яєчкові вен внаслідок застою крові в цих венах. Варікоцелектомія показана чоловікам з клінічним варикоцеле, патологічними параметрами сперми, що поєднуються з безпліддям пари. Ця рекомендація заснована на даних, що варикоцеле супроводжується зниженням функцій яєчка і що корекція варикоцеле може поліпшити сперматогенез. Для варікоцелектомія запропоновано безліч доступів, в тому числі мікрохірургічні пахові і подпаховие доступи. Опереація проводиться під загальною або регіонарної анестезією.

У чоловіків з поганими параметрами сперми варікоцелектомія зазвичай супроводжується помірним поліпшенням якості сперми, і частота спонтанного настання вагітності знаходиться в межах 5-15%. У таких пар допоміжна репродукція (ЕКО в поєднанні з ІКСІ з частотою настання вагітності в межах 20-40%) повинна вважатися альтернативою варікоцелектомія.

при которой применяется местная анестезия.

Вазоэпидидимостомия

В некоторых случаях инфекции, травмы или врожденные пороки приводят к проникновению сперматозоидов в близлежащие ткани, что приводит к закупориванию или рубцеванию семенных канатиков придатка яичка. Все современные способы вазэпидидимостомии требуют хороших микрохирургических навыков и опыта.

Микрохирургическая аспирация сперматозоидов (МЕЗА и TEЗЕ)

Эти процедуры используются для получения сперматозоидов для последующего использования в цикле ЭКО и ИКСИ. В целом эти процедуры показаны в случаях врожденного отсутствия семявыносящего протока, нарушения проходимости семявыносящих протоков вследствие перенесенного воспаления или травмы. Даже в том случае, если в семенных канатиках придатка яичка найдено слишком мало или вообще не найдено сперматозоидов, или придаток вовсе отсутствует, сперматозоиды могут быть обнаружены в яичках и в тот же день инъецированы непосредственно в яйцеклетки с помощью технологии ЭКО в сочетании с ИКСИ.

Варикоцелэктомия

Варикоцеле – расширение яичковых вен вследствие застоя крови в этих венах. Варикоцелэктомия показана мужчинам с клиническим варикоцеле, патологическими параметрами спермы, сочетающимися с бесплодием пары. Эта рекомендация основана на данных, что варикоцеле сопровождается снижением функций яичка и что коррекция варикоцеле может улучшить сперматогенез. Для варикоцелэктомии предложено множество доступов, в том числе микрохирургические паховые и подпаховые доступы. Опереация проводится под общей или регионарной анестезией.

У мужчин с плохими параметрами спермы варикоцелэктомия обычно сопровождается умеренным улучшением качества спермы, и частота спонтанного наступления беременности находится в пределах 5-15%. У таких пар вспомогательная репродукция (ЭКО в сочетании с ИКСИ с частотой наступления беременности в пределах 20-40%) должна считаться альтернативой варикоцелэктомии.