Число людей, народжених в результаті екстракорпорального запліднення (ЕКЗ), – або так званих «дітей з пробірки» – досягло в світі п’яти мільйонів, йдеться в дослідженні, яке було представлено на конференції фахівців з лікування безпліддя.

Делегати конференції в Туреччині назвали цей момент «видатним кордоном» в репродуктивній медицині.

Однак при цьому вони не радять парам не відкладати народження дитини на більш пізній термін, покладаючись на ЕКО як на «страховку».

Перший «дитина з пробірки» Луїза Браун народилася у Великобританії в липні 1978 року. Її мати Леслі Браун померла в червні цього року.

Останні дані про кількість дітей, народжених від страждали безпліддям батьків, були предствлена ​​на конференції Європейського співтовариства репродукції людини і ембріології.

Міжнародний комітет з контролю за допоміжними репродуктивними технологіями (Icmart) склав офіційні дані до 2008 року і оцінки наступних трьох років, оцінивши загальне число «дітей з пробірки» в 5 мільйонів.

«Видатний кордон»

«Ця технологія була досить успішною в лікуванні пацієнтів, які страждають на безпліддя, – заявив голова комітету Девід Адамсон. – Мільйони сімей обзавелися дітьми за допомогою процедури ЕКО, що зменшило тягар безпліддя ».

«Технологія була значно вдосконалена за ці роки, що дозволило збільшити число вагітностей», – додав Адамсон.

Щорічно проводиться близько 1,5 мільйона циклів екстракорпорального запліднення, завдяки чому народжується 350 тисяч дітей.

«Сьогодні ЕКО – частина норми, це більше не є процедурою, який соромляться», – вважає консультує гінеколог і директор по ЕКО лікарні Хаммерсміта Стюарт Левері.

Разом з тим він попереджає, що великий успіх допоміжних репродуктивних технологій не повинен вводити в оману, даючи парам можливість відкладати народження дітей.

Левері зазначає: «Тонкощі полягають в тому, що якщо люди відкладають народження дітей, вони відносяться до ЕКО як до страховки, якої вони можуть скористатися на будь-якому етапі. Але, на жаль, факти показують, що відсоток успішних ЕКО – не дуже приголомшливий для жінок, у міру того як вони стає старше ».

Старший викладач андрології в Університеті Шеффілда Алан Пейсі заявив: «Думаю, важливо, що ми дісталися до п’яти мільйонів. Це набагато більш соціально прийнятним, ніж в попередні 10-20 років ».

«Єдине попередження: ми повинні упевнитися, що пари розуміють, що ЕКЗ – не гарантований рішення. І якщо вони мають можливість завести дітей в більш молодому віці, вони повинні спробувати зробити це », – сказав Пейси.

«ЕКО дійсно потрібно залишити тим, кому це насправді потрібно», – додав він.

Джерело: BBCRussian.com