Метод ЕКЗ

Дуже часто причин безпліддя буває декілька. Крім цього, існують індивідуальні особливості, які впливають на здатність відтворювати потомство. Не варто забувати і про те, що з віком ймовірність настання вагітності та народження здорової дитини знижується. Тому, якщо лікування безпліддя традиційними методами виявляється неефективним протягом року, необхідно змінити лікарську тактику. Універсальним і найбільш ефективним методом лікування безпліддя на сьогоднішній день вважається екстрокорпоральне запліднення (ЕКЗ), або запліднення в “пробірці”.

 

Лікувальна процедура ЕКЗ складається з таких етапів:

  • індукція суперовуляції;
  • пункція фолікулів і забір яйцеклітин;
  • запліднення яйцеклітин і культивування ембріонів;
  • перенос отриманих ембріонів в порожнину матки.

Індукція суперовуляції (гормональна стимуляція яєчників) проводиться для отримання одразу кількох зрілих яйцеклітин протягом одного менструального циклу. Це підвищує ймовірність настання вагітності в програмах ЕКЗ.

 

В останні роки частіше використовується схема стимуляції, під час якої аналоги гонадотропін-рилізинг гормону, наприклад, золадекс, вводиться на 20-21-й день попереднього менструального циклу. Вони пригнічують вироблення власних гормонів і тим самим запобігають овуляцію. Частотність настання вагітності за цими схемами значно вища, аніж при використанні інших схем. Супердовгий протокол стимуляції, в яких а-ГнРГ вводяться протягом 3-6 місяців, суттєво підвищують результативність ЕКЗ у хворих ендометріозом. Поява а-ГнРГ докорінно змінило можливості лікування міоми матки у хворих, зацікавлених у вагітності. Навіть при великих міомах, які колись потребували видалення матки, застосування а-ГнРГ протягом 3-х місяців дозволяє зменшити розміри міоми, видалити її і зберегти матку.

Пункція яєчників і забір яйцеклітин здійснюються через піхву за допомогою спеціальної голки  під контролем ультразвукового дослідження. Завдяки мінімальній травматичності і хворобливості такий спосіб пункції яєчників зручний для пацієнток і лікарів, виконується амбулаторно і не вимагає наркозу. Для забезпечення більшого комфорту пункцію можна проводити зі знеболювачами.

Отримані під час пункції фолікулів яйцеклітини в спеціальних чашках з живильним середовищем поміщають в інкубатор, де підтримуються умови, подібні з умовами материнського організму (така ж температура, вміст вуглекислого газу та ін.) Через 4-6 годин після пункції фолікулів до яйцеклітин обережно додають сперматозоїди.

Після запліднення починається розвиток ембріонів шляхом ділення клітин. Через 48-72 години ембріони переносять в матку за допомогою спеціального катетера. Ця процедура безболісна і не потребує знеболювання. Для того щоб підвищити ймовірність настання вагітності, здійснюють перенос 3-4 ембріонів. З дня перенесення ембріонів призначаються препарати, що підтримують їх розвиток.

Через два тижні після перенесення ембріонів в порожнину матки діагноз “біохімічна вагітність” можна поставити за рівнем хоріонічного гонодотропіну (ХГ) у крові, який виробляється плодовим яйцем. Через три тижні при ультразвуковому дослідженні можна побачити плідне яйце.

Безпліддя у деяких жінок пов’язане з тим, що в їх яєчниках внаслідок різних патологічних станів (передчасний клімакс, пошкодження яєчників при хіміотерапії і радіологічному лікуванні) не відбувається ріст фолікулів і дозрівання яйцеклітин. У таких випадках їх отримують від іншої, здорової жінки-донора. Запліднюють ці донорські яйцеклітини спермою чоловіка безплідної пацієнтки або спермою донора, і отримані ембріони переносять в матку безплідної жінки. Ця програма може бути використана при видалених або нефункціонуючих яєчниках.

Донорство сперми – програма, що дозволяє мати дітей сім’ї у випадках абсолютного чоловічого безпліддя або самотнім жінкам. Донори сперми проходять спеціальний відбір, що включає генетичне обстеження. За станом їх здоров’я ведеться постійний медичний контроль. За фенотипним описом пацієнти можуть вибрати донора, який їм підходить.

Програма “сурогатних матерів” дає шанс мати дитину жінкам, у яких з різних причин видалена матка або є важкі захворювання (серця, нирок і т. і.), що є протипоказаним для виношування вагітності. У цих випадках використовуються власні яйцеклітини і сперма безплідної подружньої пари. Отримані ж ембріони переносяться в порожнину матки здорової жінки – “сурогатної матері”, яка і буде виношувати всі дев’ять місяців цю, донорську для неї, дитину.

Завдяки ЕКЗ сьогодні сотні тисяч сімей знайшли щастя – вони мають дітей. Частота вроджених захворювань у “дітей з пробірки” не вище показника серед дітей, зачатих і народжених природним чином.

 

Метод ІКСІ (ICSI) 

ІКСІ (ICSI) – від англ. Intra Cytoplasmic Sperm Injection – введення сперматозоїда в цитоплазму ооцита. Процедура ІКСІ як правило виконується при чоловічому безплідді, пов’язаному зі зниженням запліднюючої здатності сперматозоїдів («Чоловіче безпліддя»). Цей метод забезпечує проникнення в яйцеклітину сперматозоїда, попередньо відібраного за морфологічними та іншим характеристикам. Метод ІКСІ використовується в програмі ЕКЗ-він є одним з варіантів процедури запліднення in vitro. Якщо для проведення програми ЕКЗ потрібна велика кількість якісних сперматазоідов, то для ІКСІ достатньо одного – таким чином якість сперми майже не впливає на частоту настання вагітностей.